Les ciutats constitueixen els motors de l’economia europea, ja que proporcionen treballs i serveis, i actuen com a catalitzadors de la creativitat i la innovació en tota la UE.
No obstant això, també són els llocs on es concentren problemes persistents, com la desocupació, la segregació i la pobresa, a més de les pressions mediambientals més intenses. Per consegüent, les polítiques empreses en relació amb les àrees urbanes tenen una gran importància per a la UE en el seu conjunt.
Els grans reptes als quals s’enfronten les zones urbanes – econòmics, mediambientals, climàtics, socials i demogràfics – estan interrelacionats i l’èxit del desenvolupament urbà sol pot aconseguir-se a través d’un enfocament integrat.
D’aquí ve que les mesures que concerneixen a la renovació física de les ciutats hagen de combinar-se amb mesures que promoguen l’educació, el desenvolupament econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient.
El desenvolupament d’una sòlida cooperació entre els ciutadans locals, la societat civil, l’economia local i els diversos estaments governamentals constitueix un element indispensable.
La combinació de les capacitats i el coneixement local és essencial per a identificar solucions compartides i aconseguir resultats sostenibles i degudament reconeguts.
La identificació de respostes eficaces a aquests reptes serà crucial per a aconseguir la societat intel·ligent, sostenible i integradora prevista en l’Estratègia Europa 2020.